Hongkongin kansalaisoikeusliike vaatii, että länsimaat nousevat selvemmin puolustamaan itsehallintoalueen laillisia oikeuksia. ”Hongkongilaisia on jo siirretty salaisesti Kiinaan”, lähteemme kertoi tiistaina 20.8.

Hongkongilaiset ovat jo kuukausien ajan vaatineet perustuslakiinsa kirjattujen oikeuksien toteutumista.

”Hongkongin asukkailla on sanan-, lehdistön- ja julkaisunvapaus; vapaus kokoontumiseen, järjestäytymiseen, marssimiseen ja mielipiteenilmaisuun; ja oikeus sekä vapaus muodostaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin sekä lakkoilla”, todetaan Hongkongin perustuslain kolmannen luvun 27. pykälässä.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta (engl. extradition bill), joka olisi sallinut rikoksesta epäillyn luovuttamisen tuomiolle Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on kovan kansalaispaineen alla luvannut haudata lakihankkeen. Lupaus ei ole kumminkaan tyydyttänyt demokraattisia uudistuksia ajavia mielenosoittajia, jotka vaativat nyt Lamin eroa.

Kiinan ihmisoikeustilanteen tiedetään yleisesti olevan heikko. Maan tiedetään perustaneen vuodesta 2014 lähtien Xinjiangin itsehallintoalueelle Luoteis-Kiinaan keskitys- tai uudelleenkoulutusleirejä, joihin kootaan satojatuhansia islaminuskoisen uiguurivähemmistön jäseniä ilman oikeudenkäyntejä.

Kiinan kansantasavallan perustuslain 36. pykälässä taataan kaikille kansalaisille oikeus uskonnonvapauteen, sekä neljännessä pykälässä suojellaan ”vähemmistökansallisuuksien” oikeuksia. Käytännössä Kiinan hallinto loukkaa näitä oikeuksia jatkuvasti.

Esimerkiksi Tiibetissä valvonta- ja seurantatoimet ovat lisääntyneet viime vuosina, samoin kuin mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja kaltoinkohtelu, selviää Euroopan parlamentin 19.4. julkaistusta päätöslauselmasta.

 

Jatkuvasti yltyneet protestit ovat kiristäneet itsehallintoalueen ilmapiirin äärimmilleen.

Kiina on muun muassa koonnut sotavoimaansa, kuten panssaroituja autoja ja rekkoja, Hongkongin lähelle Shenzenin kaupunkiin. Tätä pidetään signaalina lähiaikoina käyttöön otettavista uusista keinoista, joilla emämaa aikoo sitoa Hongkongin tiukemmin yhteyteensä.

Kiinan asevoimat on julkaissut propagandavideon, jolla se esittelee sotilaallista suorituskykyään. Videolla näkyy myös, kuinka sotilaat harjoittelevat mielenosoituksen taltuttamista Hongkongissa.

Kolmeminuuttinen video julkaistiin 31.7. sosiaalisen median Weibo-palvelussa.

Kiinan tai Kiina-mielisten voimien on havaittu suorittaneen lukuisia informaatiovaikuttamisoperaatioita sosiaalisessa mediassa.

Twitter kertoi tiedotteessaan 19.8. sulkevansa ”merkittävää” valtiojohtoista vaikuttamisoperaatiota, joka keskittyy Hongkongin tilanteeseen, erityisesti sen mielenosoittajiin. Twitter kertoo jäädyttäneensä palvelustaan kaikkiaan 936 kiinalaistiliä. Vielä suurempi, VPN:n avulla luotu noin 200 000 tilin verkosto suljettiin palvelun mukaan ennaltaehkäisevästi.

Facebook puolestaan julkaisi samana päivänä uutishuoneessaan, kuinka se on poistamassa ”koordinoitua epäautenttista käyttäytymistä” ilmentäviä sivuja (7), ryhmiä (3) ja tilejä (5).

 

Heijastuksen hongkongilaisen lähteen mukaan viime päivinä on raportoitu tapauksista, joissa joitakin hongkongilaisia on jo siirretty salaisesti Kiinaan ilman, että esitettyä luovutuslakia on vielä lainkaan hyväksytty.

Myös Helsingin Sanomat kertoi 20.8. Britannian ulkoministeriön tiedosta, jonka mukaan kiinalaiset viranomaiset ovat pidättäneet Hongkongin konsulaatin työntekijän.

”Poliisit käyttävät ylimitoitettua voimaa. Mannerkiinalaisia provokaattoreita on soluttautunut kahakoihin, ja he häiritsevät ja jopa hyökkäävät ensihoitajia ja sairaanhoitajia vastaan. Jotkut heistä esittävät viranomaisia pidättääkseen mielenosoittajia”, lähteemme kertoo.

Itsekin länsimaisia ystäviään tilanteen vakavuuteen herättelevä lähteemme moittii Hongkongin hallinnon olleen koko 22-vuotisen historiansa ajan ”Pekingin komennossa”. Hän myös mainitsee kaksi keinoa, joilla tavalliset suomalaiset voivat ”seistä hongkongilaisten rinnalla”.

”Kerro päättäjillesi, että diplomaattista painetta Hongkongin ja Kiinan hallituksia kohtaan tarvitaan. Jaa tietoa maamme tapahtumista ja oikeuksiemme loukkaamisesta.”

Viime päivinä noin 20 länsimaisessa mediassa on julkaistu hongkongilaisten kansalaisoikeusaktivistien mainoksia, joissa vedotaan avun saamiseksi.

”Pelasta vajoava Hongkong – tämä on viimeinen puolustautuminen vapauden puolesta. –– Ole hyvä, ja kehota hallintoasi tukemaan meitä, hongkongilaisia. ––”, joukkorahoitteinen kelta–musta mainos vetoaa.

Hongkongilaiset odottavat jännittyneinä vuotta 2047, jolloin Kiinan ja Iso-Britannian vuonna 1997 solmima siirtymäkauden 50-vuotinen sopimus lakkaa. Sopimuksessa turvataan Hongkongille laaja itsehallinto. Itsehallintoalueen kohtalon hetket tosin lienevät käsillä jo nyt.