Teksti: toimitus | Artikkelikuva: Pixabay

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n toimittaja Stephen Sackur matkusti joulukuun alussa eteläiseen Afrikkaan Zimbabween selvittämään ihmisten kuulumisia ja luonnon tilaa.

Hänen matkansa ensimmäinen vierailukohde on Viktorian putoukset.

Sadan metrin korkeudesta putoava vesimassa saa aikaan pauhun, joka inspiroi aikoinaan myös sen löytäjää David Livingstonea. Sambesijoen kenties näyttävin luonnonmuodostelma on kuitenkin vakavassa vaarassa.

Zimbabwen hallituksen johtava ilmastotutkija Elisha Moyo kertoo HARDtalk podcastissa, että putousten keskimääräinen virtaama viime vuonna (2019) pienentyi liki 50 prosenttia.

”Tavallisesti putouksessa virtaa vettä noin 2000 kuutiometriä sekunnissa. Tänä vuonna se on kuitenkin pienentynyt 1200 kuutiometriin sekunnissa”, tutkija sanoo.

Muutos ei mahdu vuodenaikojen luonnolliseen vaihteluun.

”Tämä on merkittävää! Missä vesi on?” Sackur säestää.

”Kenties ensi vuonna koko putousta ei enää ole”, Moyo puntaroi.

”Aikamoista! Se on pelottava ajatus. Arveletko, että se on vakavasti otettava mahdollisuus?” Sackur pyytää täsmennystä.

”Kyllä, ilmastomallien mukaan se on mahdollista.”

Tutkijan esittelemän datan mukaan tähän aikaan vuodesta putouksen virtaama on yleensä 300 kuutiometriä sekunnissa, kun se kaksi viikkoa sitten suoritetussa mittauksessa oli 87 kuutiometriä sekunnissa.

Se on yli kaksi kolmannesta vähemmän vettä kuin tavallisesti, ja se vaikuttaa muun muassa Sambialle ja Zimbabwelle elintärkeään vesivoimantuotantoon, luonnosta puhumattakaan.

Voit kuunnella Sackurin Zimbabwen-vierailun kaikki vaiheet tästä.