Teksti: Teemu Sarkkinen | Artikkelikuva: Pixabay

Laura Hillenbrandin Murtumaton (suom. Päivä Oy 2016, engl. alkuteos Unbroken 2010) on mukaansatempaava seikkailukertomus. Vaikka sitä ei lukiessaan aina uskoisi, tarina ei kuitenkaan ole sepitettä, vaan totisinta totta.

Piileviä kykyjä sisällään pitänyt nuorukainen kehittyi aikansa lupaavimmaksi maileriksi.

Lukuisiin haastatteluihin ja saatavilla olleen lähdeaineiston perusteelliseen koluamiseen pohjautuva teos kertoo yhdysvaltalaisen olympiaurheilijan ja sotaveteraanin Louis Zamperinin (1917–2014) vaiheikkaan elämäntarinan. Zamperini oli lapsena kuriton ja ajautui lavealle polulle, mutta teini-iässä hän ajautui isoveljensä usuttamana purkamaan kapinahenkeään urheiluun. Piileviä kykyjä sisällään pitänyt nuorukainen aloitti intensiivisen juoksuharjoittelun, menestyi kilpailuissa ja kehittyi aikansa lupaavimmaksi maileriksi.

Rakettimaisessa nousukiidossa ollut ura katkesi kuitenkin toisen maailmansodan sytyttyä ja Zamperinin jouduttua rintamalle. Hillenbrandin yksityiskohtaisesti kuvaamat sodan käänteet veivät ilmavoimissa tykkimiehenä palvelleen päähenkilön ensin ajelehtimaan lautalla pitkin Tyyntä valtamerta 47 päivän ajan ja sittemmin japanilaisten vankileirille.

Vankeja kohdeltiin julmasti. Moni menetti henkensä tai vammautui pysyvästi – ei vain fyysisesti, vaan myös ja kenties erityisesti psyykkisesti.

Zamperinin sodassa vammautunut jalka ei enää kestänyt ankaraa harjoittelua, joten hän joutui luopumaan olympiajuoksu-urastaan. Sen myötä vankileirikokemusten aiheuttamat henkiset vauriot saivat yliotteen ja suistivat hänet raiteiltaan.

Zamperinin elämäkerta on tarina sitkeydestä, selviytymisestä, murtumisesta ja anteeksiannon parantavasta voimasta.

Zamperinin elämä muuttui ratkaisevasti hänen kohdattuaan evankelista Billy Grahamin. Katkeruudessa velloneen sotaveteraanin sisäiset haavat parantuivat uskoontulon myötä. Hän kykeni matkustamaan Japaniin, kohtaamaan entisiä vihollisiaan ja antamaan heille anteeksi kokemansa vääryydet. Sen jälkeen hän eli loppuelämänsä Jumalaa palvellen.

Zamperinin elämäkerta on tarina sitkeydestä, selviytymisestä, murtumisesta ja anteeksiannon parantavasta voimasta. Ennen kaikkea se kertoo Jumalan pikkutarkasta johdatuksesta ja huolenpidosta.

Teosta myydään useissa kirjakaupoissa. Sen pohjalta on tehty vuonna 2014 ilmestynyt, vaihtelevan vastaanoton saanut elokuvasovitus.