Japanilaisissa vuoristomaisemissa lunta satoi kainaloon asti, mutta graafisen alan ammattilaiseksi opiskelevan Katja Uusikylän unelmat hivuttautuvat pala palalta lähemmäksi.

Teksti: Niko Seppä | Kuva: Katja Uusikylä

YLIVIESKASTA Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva graafisen suunnittelun opiskelija Katja Uusikylä on asunut Rovaniemellä vuodesta 2013. Hän kertoo olevansa herkkä, huumorintajultaan kuivakka ja kuten päätellä saattaa, visuaalinen.

”Olen visuaalinen oppija ja minulla on hyvä kasvomuisti. Tarkkailen ympäristöä aktiivisesti. Etsin samalla joitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Olen vasta huomannut, etteivät kaikki tee näin”, Uusikylä on oppinut itsestään.

Nuori nainen haki opiskelemaan yliopistotason graafista suunnittelua Helsinkiin, mutta ovet avautuivat lopulta Rovaniemelle Lapin yliopistoon.

”Graafisen suunnittelun koulutusohjelmia on ainoastaan Helsingissä ja Rovaniemellä.”

Uusikylä on toinen Heijastus-lehden viimeaikojen uusista toimittajista. Hän kuuli lehdestä ja sen kustantajasta ensi kertaa ystävältään Katilta, joka ehti kiinnostua toiminnasta hieman ennen häntä.

”Positiivinen kuva jäi mieleen. Haluan antaa lehtitiimiin visuaalisen panokseni.”

Uusikylän lyhyt esittely julkaistiin maaliskuun numerossamme. Siinä hän kuvaili tavoitteekseen muun muassa työn mainostoimistossa.

”Haaveilen pääseväni mainostoimistoon töihin osaksi vuotta sen jälkeen, kun olen valmistunut taiteen kandidaatiksi (TaK). Osan vuodesta tekisin lähetystyötä. Lähetystyö varsinkin kehitysmaissa on sydämelläni.”

”Olimme noin viisi viikkoa maaseudulla vuoristomaisemissa, jossa saattoi sataa lunta yön aikana kainaloon asti. Maisemat olivat kyllä kauniita.”

KIPINÄ lähetystyöhön syttyi hänen sydämessään jo kauan sitten.

”Se on ikään kuin sisäänrakennettu ominaisuus. Tarve vain lähteä. Vuoden aikana se on vain vahvistunut”, hän sanoo.

Uusikylä otti ja lähti Japaniin kuuden henkilön tiimin mukana joulukuussa 2018. Ryhmä palasi Suomeen helmikuussa 2019, muutaman kuukauden matkan jälkeen. Kokemuksia kertyi rutkasti.

”Mieleeni jäi lumen määrä. Olimme noin viisi viikkoa maaseudulla vuoristomaisemissa, jossa saattoi sataa lunta yön aikana kainaloon asti. Maisemat olivat kyllä kauniita.”

Haastateltavan mieleen jäivät etenkin japanilaiset ihmiset.

”Japanilaiset ovat käytännöllisiä, ystävällisiä, asiallisia ja hiljaisia. Heissä on paljon yhteneväisyyksiä suomalaisten kanssa”, hän kuvailee.

KOLME LYHYTTÄ

Mikä on tärkeintä elämässä?
Henkilökohtaisesti elämäni keskipiste on Jumala. Suhde Häneen.

Milloin koit viimeksi onnistumisen kokemuksen? Entä milloin floppasit viimeksi?
”Onnistuminen liittynee juoksuharrastukseen ja fyysisten rajojen rikkomiseen. Valtava epäonnistumisen tunne tulee ruotsin (uusinta-)tentistä.”

Mikä saa sinut nauramaan? Itketkö usein?
”Omat vitsit naurattaa aina. Omistan huonon huumorin. Nauran paljon ja valitettavan usein väärissä paikoissa. Vastapainoksi itken melkein joka päivä, ilosta tai surusta. Olen todella herkkä.”

Kuuntele lisää Katjan ajatuksia toukokuun Häikäisee!-podcastista.

Katja Uusikylällä on sisäinen palo lähetystyöhön.