Eerika Lassila haluaa olla traumaattisista oloista tuleville lapsille turvallinen aikuinen, jotta he löytäisivät Jeesuksen rakkauden ja toivon elämäänsä.

Teksti: Kati Nyyssölä | Kuvat: Augustine Wanyonyi

(Juttu on julkaistu alun perin Heijastuksen numerossa 2/2019)

On ystävänpäivän jälkeinen aamu, kun tavoitan Eerika Lassilan kahvikupin ääreltä. 23-vuotias Lassila on kotoisin Evijärveltä, Etelä-Pohjanmaalta. Hän palasi Suomeen Afrikasta lähetysmatkalta pian joulun jälkeen vain lähteäkseen uudelleen päiväntasaajan eteläpuolelle huhtikuussa.

”En mä ois ikinä uskaltanut kuvitella, että mä pääsisin lähtemään tällaiseen seikkailuun!” Lassila hämmästelee.

Lassila syntyi uskovaan perheeseen. Jumala oli perheen elämässä läsnä. Lapset kävivät pyhäkoulussa ja seurakunnan lastenleireillä. Teini-ikäisenä Lassila lähti omille teilleen ”maailmaan” ja kotoa pois muutettuaan hän vietti vuosia baareissa ja rellestäen.

Isosisko on aina ollut Lassilalle läheinen ystävä. Kun sisko tuli vaikeassa elämäntilanteessaan tuntemaan Jeesuksen ja tämän elämä alkoi muuttua, Jumala alkoi kutsua Lassilaakin. Siskon elämänmuutos vaikutti Lassilaan niin vahvasti, että sen seurauksena hän sanoi Jumalalle vuonna 2017:

”Tässä elämässä ei ole mitään kiinni pitämisen arvoista, vaan mä haluan aivan kaiken Jumalan tavalla.”

Elämänmuutos vaati myös kipeiden asioiden läpikäymistä, mutta Lassilaa ei kaduta. ”Tuntuu kuin oisin vasta herännyt oikeasti eloon.”

Syksyllä 2017 pian uskoontulonsa jälkeen Lassila päätti lähteä Opetuslapseuskouluun. Hän tuli valituksi Youth With A Mission (YWAM) -lähetysjärjestön järjestämälle puolivuotiselle kurssille Rovaniemelle.

Kolmen kuukauden luentojakson jälkeen OP-koulun tiimi suuntasi Keniaan 10 viikoksi. Se oli Lassilalle unelman täyttymys. Hän oli halunnut lähteä Afrikkaan vapaaehtoistyöhön jo aikaisemmin, mutta tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä oikea aika.

Aktiossa Jumala teki työtä Lassilan sydämessä. Monet ihmiset, paikat ja asiat jäivät lähtemättömästi hänen mieleensä ja hän tiesi palaavansa vielä takaisin. Aktion ja opetuslapseuskoulun jälkeen Lassila vietti Suomessa jonkin aikaa ja kävi raamattukoulun, kunnes lokakuussa 2018 ovi Afrikkaan avautui uudelleen.

Hänet pyydettiin tulkiksi suomalaiselle lähetystyöntekijäpariskunnalle. He järjestivät konferensseja Keniassa ja Ugandassa. Kuinka ollakaan, matka suuntautui samoille seuduille kuin hänen edellinen matkansa! Toisella matkallaan Lassila viipyi Keniassa kolme kuukautta. Hän toimi pääasiassa lasten parissa ja paikallisseurakunnassa.

Lassilan kutsun keskiössä ovat lapset, ja erityisesti sellaiset lapset, joilla ei ole koskaan ollut ainuttakaan turvallista aikuista ja jotka ovat joutuneet käymään läpi hirveitä asioita.

Lassila suuntaa huhtikuussa Kapkaupunkiin Etelä-Afrikkaan, jossa YWAM järjestää Children at Risk -koulutuksen. Sen tarkoitus on valmistaa ihmisiä toimimaan riskiryhmään kuuluvien lasten kanssa. Koulussa opitaan, miten tuoda Jumalan rakkautta ja evankeliumia traumaattisista taustoista tuleville lapsille sekä kulkea heidän rinnallaan eheytymisprosessissa.

Koulun opettajat tekevät työtä riskiryhmän lasten parissa, joten heillä on antaa työkaluja ja mentorointia. Lassila odottaa koululta paljon ja etenkin sitä, että hän itse saisi muuttua ja oppia rakastamaan enemmän.

Intohimo palvella tulee murtuneesta sydämestä; Jumala mursi Lassilan sydämen riskiryhmän lapsia kohtaan tämän ensimmäisellä Afrikan matkalla.

Hän oli tiimin kanssa tyttöjen turvakodissa, jossa oli kehitysvammaisia, hylättyjä ja seksuaalisesti hyväksikäytettyjä tyttöjä. Turvakodin yhteydessä oli myös alaikäisille pojille tarkoitettu nuorisorangaistuslaitos, jossa oli jopa omat vanhempansa surmanneita poikia.

Tiimi vietti näiden lasten kanssa päivän, jonka päätteeksi Lassila puhui hartaustuokiossa. Se oli lopullinen käännekohta. ”Kun mä katsoin niitä lapsia, mä koin tosi vahvaa rakkautta heitä kohtaan ja näin heidät heidän olosuhteidensa läpi.”

”Vaikka se lapsi ois tehnyt mitä tahansa tai hänelle ois tapahtunut mitä tahansa, niin hän on arvokas Jumalan silmissä ja hänellä on toivoa ja tulevaisuus edessään! Kun me palattiin majapaikkaan samana iltana mä itkin Jumalalle, että tällaisten lasten kanssa mä haluan olla ja auttaa heitä löytämään Jumalan ja toivon.”

Eerika Lassila on osallistunut monenlaisiin vapaaehtoistehtäviin.

Lassilan kutsu ei ole pikkujuttu. Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreen Syrjinnän monet kasvot -raportin mukaan yli 1,2 miljardia lasta elää maissa, joissa heillä on muita heikommat mahdollisuudet jäädä eloon, kasvaa ja kehittyä.

Konflikteista kärsivissä ja hauraissa valtioissa elää 240 miljoonaa lasta ja yli 575 miljoonaa tyttöä asuu maissa, joissa sukupuoleen perustuva syrjintä on yleistä. Lähes 153 miljoonaa lasta asuu niissä 20 maassa, joissa lapsuutta uhkaa samanaikaisesti kolme vakavaa tekijää: konfliktit, köyhyys ja tyttöjen syrjintä.

Raportin mukaan tilanne on monin paikoin maailmaa edistynyt, mutta kehitys on liian hidasta ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä syvenee. Luvut ovat synkkiä ja musertavia.

Jumala kuitenkin opetti Lassilalle, että tämän tarkoitus ei ole tavoittaa isoja numeroita. Jokaisella yksilöllä on merkitystä ja jokainen kohdalle tuleva ihminen on Jumalalle äärettömän rakas, ja sen mukaan tätä ihmistä tulee kohdella ja rakastaa. Muutos alkaa aina yhdestä.

Helppoa kutsun seuraaminen ei aina ole. Lassila hämmästelee miten Jumala on hyvä ja armollinen toimiessaan keskeneräisten ihmisten kanssa.

Virheitä sattuu pohjalaisellekin ja Lassila tuntee usein olevansa epäpätevä, vailla sanottavaa ja aivan väärässä paikassa. Silti Jumala on uskollisesti auttanut kun Lassila on turvautunut Hänen voimaansa.

”Jumala halus tuoda mut [Afrikkaan], vaikka ois varmasti paljon pätevämpiä tyyppejä. Enhän mä tiedä mistään mitään! Mutta Jumala kulkee rinnalla ja kannustaa koko ajan.”

Lassila on konkreettisesti oppinut, että Jumala todellakin varustaa ne, jotka Hän on kutsunut. Jumalan johdatukseen ja huolenpitoon luottaen Lassila maalailee tulevaisuuttaan. Children at Risk -koulun jälkeen hän aikoo viettää lyhyen kesäloman Suomessa ja suunnata sitten takaisin Afrikkaan työharjoitteluun – rakastamaan lapsia.