Teksti ja kuvat: Niko Seppä

 

Valtakunnallinen Valo-järjestö lakkautettiin viime vuonna, koska uusia vastuunkantajia hallitukseen ei etsinnöistä huolimatta löytynyt.

”Toisaalta Valo-aktiivit eivät halunneet siirtää voimaa paikallisyhdistyksistä katto-organisaatiota pyörittämään, sillä sen ylläpito olisi näyttäytynyt epätarkoituksenmukaisena”, Emilia Romppanen perustelee. Hän on johtanut Tampereen Valoa kolme vuotta. Kevätkokouksessa on vahdinvaihdon aika.

Romppanen luovuttaa vetovastuun merkonomi Katja Koivistoiselle yksimielisen kokousväen siunauksella.

Väistyvä puheenjohtaja uskoo, että yhdistyksen asiat ovat vastakin osaavissa käsissä. Hän toivoo vielä uusia kasvoja hallituksen erovuoroisten jäsenten tilalle.

 

Nykyään paikallisyhdistyksiä on neljässä kaupungissa: Tampereen lisäksi Joensuussa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

”Tampereen vahvuutena on pieni, mutta sitoutunut ydintiimi ja pitkähkö kokemus erilaisista ihmiskauppatietoisuutta lisäävistä projekteista.”

”Parasta on työn merkityksellisyys ja hyvä tiimi.”

Romppanen kokee saaneensa pienen yhdistyksen johtamisesta arvokasta kokemusta.

”Valossa mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia projekteja on paljon, mutta toisaalta työmäärää pystyy helposti keventämään niin halutessaan. Parasta on työn merkityksellisyys ja hyvä tiimi.”

Tunnetuimpia tempauksia, joissa Valo on mukana, on A21-järjestön vuotuinen Walk For Freedom -kävelytapahtuma, joka on levinnyt yli 50 maahan.

 

 

Tammikuussa Lahdessa järjestettiin valtakunnallinen ihmiskauppaa vastustavien aktiivien tapaaminen. Tapahtuma kasattiin neljän kaupungin paikallisyhdistysten voimin, ja sinne matkusti myös autollinen Tampereelta.

Romppasen mielestä valtakunnalliset kokoontumiset ovat perinteisesti antaneet paikallistyöhön uusia näkökulmia ja ideoita. Niitä hän odotti tiimeineen ja sai tälläkin kertaa.

”Erityisesti muiden samaa työtä tekevien ihmisten kohtaaminen inspiroi ja antaa motivaatiota.”

Valo on yksi valitsemistamme kolmesta kummikohteesta kuluvana vuonna.

 

Väistyvän puheenjohtajan resepti menestykseen

Tampereen Valoa kolme vuotta luotsanneen Emilia Romppasen, 25, mielestä Valon kutsumus ja ydintehtävät ovat pysyneet samoina. Hän evästää seuraajaansa hyväksi havaitsemallaan reseptillä:

”Tiimin hyvä keskinäinen yhteys, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, työn merkityksen kirkastaminen ja rohkeus kokeilla myös uusia toimintatapoja”, hän luettelee.

Romppanen on havainnut yleisen tietoisuuden ihmiskaupasta lisääntyneen. Tästä huolimatta se on edelleen vähintään yhtä suuri ongelma kuin aiemminkin.

”Tarvitaan erilaisten toimijoiden yhteistyötä sen lopettamiseksi.”

 

Uusi nuijanheiluttaja on yhdistysaktiivi

Katja Koivistoinen, 34, tarttuu uuteen tehtäväänsä uusien aktiivisten tekijöiden löytäminen mielessään. Hän haluaa innostaa toiminnasta kiinnostuneita, jotta he kokisivat työn sitoutumisen arvoiseksi.

”Aion panostaa toiminnan ja tapahtumien huolelliseen suunnitteluun ja toteutukseen.”

Koivistoinen tunnetaan siitä, että hän tarttuu mielellään uusiin projekteihin. Ilmankos hän esittelee itsensä yhdistysaktiiviksi. Hän on ollut noin vuoden mukana myös Heijastuksen toimituksessa.

Aiemmin hän on toiminut Tampereen Valossa hallituksen jäsenenä ja sihteerinä.